7 maart 2022

Inzet op betrouwbaarheid en samenwerking in Renswoudse politiek

Hoe krijgen we betrouwbaarheid en samenwerking weer terug in de politiek? De SGP Renswoude zet de komende periode in op deze onderwerpen. Met een gezonde dosis realisme en tegelijkertijd toekomstgericht voor alle inwoners. Een gesprek met raadslid Henk Don, de nummer 2 op de lijst van de SGP, over de afgelopen periode en de ideeën voor de toekomst.

Als we terugkijken wat er is dan gerealiseerd in de afgelopen raadsperiode?

Er is de afgelopen periode behoorlijk veel van de grond gekomen. Sommige mooie projecten zijn gerealiseerd door voort te bouwen op de inzet van het vorige college waar de SGP fractie deel van uitmaakte, bijvoorbeeld de uitbreiding van Beekweide en de realisering van de nieuwe Borgwalschool. Er zijn echter ook keuzes gemaakt waar wij erg kritisch op waren en die erg veel geld hebben gekost. Daarnaast zijn er ook positieve ontwikkelingen geweest. Als we kijken naar datgene wat er is gerealiseerd met steun van de SGP, dan denk ik bijvoorbeeld aan de vernieuwing van de brandweerkazerne. 

Daarbij zullen er zeker ook zaken opgevallen zijn in de politiek?

De gang van zaken rond het gemeentehuis en het Dorpshart was opmerkelijk. Er is gekozen voor een veel te dure oplossing van 4 miljoen euro, waar we om die reden ook tegen hebben gestemd. Daarmee blijft de locatie en het oudste deel van het gebouw als gemeentehuis behouden, maar wij volgen de verbouwing met gemengde gevoelens. Hiermee hangt de invulling van het Dorpshart samen. Om dit betaalbaar te krijgen moest het vier verdiepingen hoog worden, alle mooie beloftes ten spijt. Ik herinner me nog de affiches van de CU: ‘geen hoogbouw op ons Dorpsplein, straks een doods blok in 4 lagen. Dat willen we niet.’ Het resultaat kunnen we nu zelf zien. Met name op het dossier gemeentehuis hield de coalitie haar eigen voorbesprekingen vóór het openbare debat. Maar goed, nu is het zaak de kosten in de hand te houden. 

Een ander heet hangijzer was de energietransitie. Aanvankelijk wilde iedereen in de raad windmolens overwegen. Maar de terechte zorgen van omwonenden konden we niet negeren. Pas laat in het proces kwamen we erachter dat er gerekend werd met windmolens van 240 meter tiphoogte; een formaat wat nog nergens in Nederland staat. Dat was voor bijna alle partijen een brug te ver en de wethouder kreeg alleen steun van zijn eigen partij. Het werd met name VVD en Dorpsbelang niet in dank afgenomen dat zij het voorstel niet steunden. Helaas was de wethouder niet bereid het raadsbesluit te accepteren en stapte daarna zelf op. We vragen ons nog steeds af of vanuit een zeker prestige geprobeerd is voorop te lopen ten opzichte van de landelijke doelen. Het was wel goed om te ervaren dat een echte politieke crisis uitbleef. De raad bleef op voorstel van Henk van der Schoor (SGP) het overblijvende college steunen.

Is dat dan de reden waarom de SGP de thema’s betrouwbaarheid en samenwerking op de agenda zet voor de komende raadsperiode?

Naast dat deze thema’s aansluiten bij de christelijke identiteit van de SGP, worden ze ook steeds belangrijker. Het vertrouwen in de overheid neemt af, ook door wat zich landelijk heeft afgespeeld. Het is belangrijk dat het college de raad correct en volledig informeert. 

Bij betrouwbaarheid hoort ook dat we regels stellen en ons daaraan houden. Dit zorgt voor duidelijkheid en eerlijkheid, waarbij iedereen gelijke kansen krijgt. Politieke partijen die richting inwoners zeggen dat regels alleen maar lastig zijn, ondermijnen het vertrouwen in de overheid. Uiteraard moeten regels wel een doel hebben, en is het goed om af en toe eens kritisch te kijken of regels herzien moeten worden.

We zullen samen het vertrouwen weer moeten herstellen en zorgen dat we op lokaal niveau open en correct communiceren. Onderling vertrouwen is een voorwaarde om op een goede manier samen te werken en samen te leven.

Waar wil de SGP zich op richten in de komende periode?

Uiteraard hebben we zoals alle partijen een aantal speerpunten. We denken dan aan bijvoorbeeld duurzaamheid in realiteit. Er is een landelijke doelstelling richting 2050 om energieneutraal te zijn. We moeten niet alles de komende 10 jaar willen oplossen, los van het feit of de infrastructuur er wel klaar voor is. Dan wordt het voor alle partijen onbetaalbaar. 

Een ander aspect is het meehelpen oplossen van de woningbehoefte voor alle lagen van de bevolking: starters, doorstromers, senioren en degenen die een eigen woning willen bouwen. Hier kunnen en moeten we als gemeente strak beleid op zetten en alle mogelijkheden benutten die er zijn en komen. Een valkuil die we moeten vermijden is om nu ongeremd te gaan bouwen, we moeten ook over een aantal jaar nog voldoende aanbod voor Renswoudenaren hebben. Ook het stimuleren van verdere economische ontwikkeling voor en door ondernemers is een aandachtspunt. 

Daarnaast is er op het gebied van verkeersveiligheid het nodige te doen. Zaak is dat de Dorpsstraat veilig wordt. Daarom vragen we bij de provincie, als verantwoordelijke instantie, hier steeds aandacht voor. Een ander belangrijk punt is een correct en transparant financieel beleid, voor het behoud van onze zelfstandigheid.

Hoe denkt u dat in te kunnen vullen?

Als het gaat om een gezond financieel beleid betekent dit zeker ook het terugdringen van schulden van de gemeente. De schulden zijn in vier jaar opgelopen van 7 miljoen naar 20 miljoen euro. Dit legt een negatieve claim legt op de toekomst. De rente is nu nog historisch laag, maar wie zegt dat dat zo blijft? Elke lening moet weer terugbetaald worden, en dat betalen we samen. BDO (wereldwijd de vijfde accountant) doet jaarlijks een onderzoek naar de financiële bestendigheid van gemeenten. Daarin zijn we in dat onderzoek in drie jaar tijd van plaats 32 naar plaats 103 van de 127 gemeenten geduikeld. Een verhaal over de financiën kun je draaien zoals je het wilt, maar wij vinden dat er nogal optimistisch gedaan wordt over de financiële positie van Renswoude. Dat kan leiden tot onverantwoorde uitgaven en daarom is betrouwbaarheid zo’n belangrijk aandachtspunt voor ons. 

Een ander punt van aandacht is het stimuleren van duurzaamheid, hernieuwbare energieopwekking en verbruik. We vinden dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om duurzaam bouwen en het voorzien in de eigen energiebehoefte door het gebruik van onbenut dakoppervlak voor zonne-energie. Daarnaast kan er vanuit de gemeente meer gedaan worden aan proactieve voorlichting aan de burgers als het gaat om de diverse stimuleringsregelingen die de overheid biedt. Ook zullen we samen met buurgemeenten moeten kijken welke ambities we waar kunnen maken. Daarbij verliezen we de realiteit niet uit het oog; we weten dat het energienet op dit moment overbelast is of dreigt te raken waardoor het nog wel enige jaren kan duren voordat een realistische vervolgstap gezet kan worden. Daar vragen we concreet aandacht voor. 

En zoals bekend zal zijn vindt de SGP dat de agrarische sector onze steun verdient. Agrariërs moeten in hun bedrijf niet belemmerd worden door ontwikkelingen in het buitengebied. Daarnaast moet de gemeente welwillend staan tegenover nieuwe initiatieven van deze beroepsgroep en het op elkaar afstemmen van natuur en landschapsontwikkeling ook voor recreatieve doelstellingen.

Hoe ziet u de verdere ontwikkelingen van een zelfstandig Renswoude?

Als we er met elkaar voor gaan, zie ik een positieve toekomst voor Renswoude. We moeten zuinig zijn op de korte lijnen tussen gemeente en inwoners. Taken die we niet efficiënt zelf kunnen uitvoeren moeten we in samenwerking met buurgemeenten inrichten, zoals ook de afgelopen periode is gebeurd. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de financiële positie gezond blijft om ingrijpen van bovenaf te voorkomen. We willen de dorpsfunctie behouden en zien daarom de groei van het dorp met name gedreven door en voor de eigen bevolking. Dat past bij het karakter van ons dorp en in de mooie omgeving waarin we wonen.

Als we alle ontwikkelingen zien, waarom zouden we dan gaan stemmen?

De voorgaande antwoorden geven genoeg redenen. Samenleving komt van samenleven en samenwerken. Daarom is het belangrijk om samen op een betrouwbare en toekomstgerichte manier te werken aan een veilige gemeente waarin het goed wonen, ondernemen en recreëren is. We hebben nu de gelegenheid om te kiezen. Gebruik daarom uw stemrecht, geef uw stem, dat is in het algemeen belang!