8 februari 2024
Energietransitie: bepaalt de provincie of is de gemeenteraad aan zet?
Het college van de Provinciale Staten van Utrecht heeft onlangs het plan Milieueffectrapportage (MER) windenergie vastgesteld. Hierin staan 34 gebieden die zij het meest kansrijk vinden voor realisatie van de opwekking van windenergie vóór 2030. In dit plan is o.a. het gebied Emminkhuizerberg en ook Overberg genoemd, waarbij het eerstgenoemde grondgebied is van de gemeente Renswoude.
De Provincie Utrecht geeft gemeenten nu zes maanden de tijd om besluiten te nemen hoe zij invulling gaan geven aan het opwekken van duurzame energie, zoals afgesproken in de Regionale Energie Strategie (RES).
In 2021 heeft de gemeenteraad van Renswoude een RES-bod gedaan om 20 GWh duurzame energie per jaar op te wekken in 2030. Dit zal voornamelijk gerealiseerd worden door ‘zon-op-dak’, dus zonnepanelen op bestaande daken. We hopen daarbij op medewerking van eigenaren van daken.
Aan de andere kant is de aansluiting op het elektriciteitsnet voorlopig een toenemende factor van onzekerheid (past dat nog wel?), wat overigens eveneens voor windenergie geldt. Daarbij zullen ook de maatregelen van de energieleveranciers inzake terugleververgoedingen mogelijk van invloed zijn.
Het is in ieder geval wel een positief punt dat de Eerste Kamer besloten heeft om de salderingsregeling voorlopig te continueren.
De reden om meer windturbines te willen plaatsen komt voort uit de wens van de provincie om te komen tot een mix van zon- en windenergie. Echter, het is nooit een eis geweest bij de totstandkoming van de RES-plannen om een minimaal percentage windenergie te realiseren. Ook was het de bedoeling om voor deze plannen de ontwikkeling van beleid van onderaf (dus vanuit de gemeente) te laten plaatsvinden. SGP Renswoude verzet zich daarom tegen de druk vanuit de Provincie Utrecht om meer in te zetten op windenergie. SGP Renswoude vindt dat de lokale politiek niet gepasseerd mag worden; de gemeenteraad van Renswoude is autonoom en bepaalt binnen de gestelde kaders zelf hoe het aanbod ingevuld wordt.
In het coalitieakkoord heeft de SGP samen met Dorpsbelang Renswoude afgesproken in deze raadsperiode niet mee te werken aan het realiseren van grote windturbines. Dit betekent niet dat er nu achterover geleund kan worden. Komende periode discussieert de gemeenteraad over het opwekken van duurzame energie. De SGP hecht eraan de afgesproken doelen voor 2030, zoals beschreven in de RES, te behalen.
Fractie SGP Renswoude